Beauvent cv is winnaar groene pluim 2023

25 Januari 2023

Beauvent cv is winnaar groene pluim 2023

Naar jaarlijkse gewoonte reikt de provincieraadsfractie van Groen een groene pluim uit op de provinciale nieuwjaarsreceptie van Groen, deze keer in Ieper.

Het thema dat gekozen werd is klimaat. Na een reeks of extreem droge zomers of last van overstromingen, een heel actueel onderwerp.  De 3 genomineerden waren:

BEAUVENT CV

Beauvent is na Ecopower wellicht de grootste en oudste burgercoöperatie van Vlaanderen. We mogen dus trots zijn op dit West-Vlaamse bedrijf. De energiecoöperaties zijn vooral bekend van hun projecten rond windturbines en zonne-energie. Maar Beauvent is ook erg actief op vlak van warmte, zoals met het warmtenet in Oostende, dat stelselmatig uitgebreid wordt. Een erg belangrijk thema want zowat 60% van de energie die we verbruiken, is onder de vorm van warmte.

FOX SHARE

Autodelen kennen de meeste mensen van Cambio, maar er komen steeds meer spelers op de markt. Zo ook Fox Share, een initiatief van garage Devos-Capoen, met vestigingen in Kuurne, Menen en Roeselare. Zij haalden onder andere de regionale opdracht binnen die Leiedal enkele jaren geleden in de markt zette. Er zijn auto’s beschikbaar in Harelbeke, Hooglede, Kuurne, Menen, Wevelgem en Waregem (bemerk: in de helft van deze gemeenten zit Groen in de meerderheid). Fox Share neemt het initiatief nemen om als klassieke autodealer ook toekomstgericht te werken: een alternatieve activiteit zoeken om niet meer louter te moeten rekenen op (individuele) verkoop van wagens. Met autodelen kiezen mensen bewuster tussen de verschillende vervoersalternatieven, nemen minder de wagen, en zijn ook goedkoper af.

ONTHARDINGSPROJECT HOUTMEERSCHEN

Ontharding zit volop in de aandacht, zowel omwille van de droogteproblematiek als de overstromingen van de voorbije jaren. Maar het blijft zeldzaam dat een privaat initiatief werk maakt van een grootschalig onthardingsproject. Bij de eerste subsidieronde van ‘Vlaanderen breekt uit’ was er maar 1 privéproject dat een subsidie verkreeg: het bedrijf Houtmeerschen in Ardooie, een bedrijf actief in paardenverzorging realiseerde de ontharding en omvorming van een industrieel varkensbedrijf. Vier varkensstallen en de omliggende verharding werden getransformeerd naar verschillende biotopen voor mens en dier en voor voedselproductie. Ook in het licht van de noodzakelijk afbouw van de veestapel een inspirerend voorbeeld.
De leden mochten stemmen en Beauvent cv kwam als winnaar uit de bus.

Contact: Robin De Lille, (nieuw) provincieraadslid Groen