Pleidooi Groen zorgt voor bijkomende wandelroutes

10 Mei 2019

Pleidooi Groen zorgt voor bijkomende wandelroutes

Groen pleit al langer dan vandaag om het wandelaanbod in de provincie te versterken. De provincie stelt via Westtoer nu een aantal nieuwe wandelingen voorop, na een schriftelijke vraag van Maarten Tavernier.

Provincieraadslid Maarten Tavernier: "In februari legde ik het voorstel in de provincieraad voor om de wandelnetwerken die in toeristische regio"s bestaan over de hele provincie uit te bouwen. Door het systeem van knooppunten kan je eindeloos variëren en je eigen wandeling op maat samenstellen. Daarom is het één van de absolute topproducten van het provinciebestuur en Westtoer.
Spijtig genoeg staan de andere partijen daar niet achter en worden die netwerken gezien als een puur toeristisch product. Terwijl een wandelnetwerk zoveel meer kan betekenen: het is een laagdrempelige recreatiemogelijkheid dicht bij huis; het is een stimulans om regelmatig te bewegen, wat positieve gezondheidseffecten heeft; het kan ervoor zorgen dat trage wegen opnieuw de erkenning krijgen die ze verdienen; en het is bovendien economisch interessant voor de lokale horeca."

Maar ook een uitgebreider aanbod aan lusvormige wandelroutes kan al een vooruitgang betekenen. Daarom stelde Groen deze vraag aan de deputatie, en dat had wel resultaat.

Maarten Tavernier: "Onder andere mijn eigen gemeente Wevelgem beschikt niet over een provinciale wandelroute, net als nog 22 andere gemeentes uit de provincie. Eigenlijk eigenaardig, want Wevelgem is een grote gemeente en heeft een provinciaal domein op zijn grondgebied. Bergelen trekt veel bezoekers, maar wandelen binnen het domein is beperkt tot een traject van een 2-tal kilometer. Voor een stevige wandeling (die dan afgesloten kan worden met een welverdiende stop bij de lokale horeca) is dat te beperkt. Ook maar liefst nog 10 andere provinciedomeinen beschikken nog niet over een provinciale wandelroute (Ijzerboomgaard, Palingbeek, Bergelen, Wallemote-Wolvenhof, De Gavers, Baliekouter, Sterrebos, D'Aertrycke, Raversyde, Fort van Beieren, Zeebos).
Ik ben dan ook tevreden dat Westtoer nu aankondigt dat er 8 zoekzones aangeduid zijn om het wandelaanbod te vergroten: in Dentergem, Oostrozebeke, Izegem, Ingelmunster, Wargem, Harelbeke, Deerlijk, Ichtegem en ook Wevelgem. Het gaat zowel over stadswandelroutes, landschapswandelingen als mini-wandelnetwerken. Alles kan beter, maar het is een stap in de richting van een aanbod in elke West-Vlaamse gemeente."

Maarten Tavernier
provincieraadslid Groen