Groen steunt landbouwprotest tegen nieuwe ontsluitingsweg Middelkerke

28 Maart 2024

Groen steunt landbouwprotest tegen nieuwe ontsluitingsweg Middelkerke

Vandaag stond een delegatie landbouwers aan de deur van het provinciehuis. Daar stond de voorlopige goedkeuring van het Ruimtelijk UitvoeringsPlan (RUP) Toeristische Ontsluiting Middelkerke op de agenda.

“Groen vindt net als de landbouwers dat de inname van open ruimte en landbouwgrond buiten proportie is in vergelijking met de mobiliteitsproblemen die zich voordoen”, zegt fractieleider Maarten Tavernier. “Het centrum van Middelkerke met de soms druk gebruikte Spermaliestraat zou gebaat zijn bij het verleggen van inkomend verkeer. Maar de keuze voor onder andere een hoge brug zorgt voor een veel te grote impact op de omgeving, landbouw en natuur tegenover de nood die zich stelt.”

Begin dit jaar hield Groen al een actie rond de inname van herbevestigd agrarisch gebied in Koksijde. Toen ging het over recreatie, de uitbreiding van het golfterrein, nu gaat het over koning auto. De compensatie die gebeurt ter hoogte van de militaire basis van Koksijde komt niet tegemoet aan de noden van de plaatselijke landbouwers. Het schrappen van een woonuitbreidingsgebied in Middelkerke zelf, is nog niet concreet gemaakt.

“We komen uit een periode dat de klassieke politieke partijen om ter hardst hun steun aan de landbouwsector wilden duidelijk maken. Maar als herbevestigd agrarisch gebied wordt opgeofferd voor zaken als industrieterreinen, golfterreinen of nieuwe wegen, dan lijken de goede voornemens snel vergeten”, vult Maarten Tavernier aan.

Maarten Tavernier, provincieraadslid