Groen uit bezorgdheid over uitbreiding kerncentrale Gravelines

15 Februari 2025

Groen uit bezorgdheid over uitbreiding kerncentrale Gravelines

De uitbreiding van de kerncentrale roept vragen op over de impact bij een mogelijke nucleaire noodsituatie

De uitbreiding van de kerncentrale in Gravelines, op slechts vijf kilometer van de Belgische grens, zorgt voor onrust bij de Groenfractie en de inwoners van de Westhoek. De centrale, die momenteel zes reactoren telt, zal uitgebreid worden naar acht, waardoor het de grootste kerncentrale van Europa wordt. Groen stelt zich ernstige vragen over de impact op veiligheid, het milieu en de noodplannen voor West-Vlaanderen.

De uitbreiding van de kerncentrale roept vragen op over de impact bij een mogelijke nucleaire noodsituatie. De overheersende westenwind zou radioactieve stoffen rechtstreeks naar West-Vlaanderen kunnen voeren, wat een ernstig gezondheidsrisico vormt.

Een bijkomende zorg van Groen is het gebrek aan transparantie in het overlegproces. De Franse toezichthouder neemt autonoom beslissingen, zonder directe inspraak van België. Noch het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) noch de gouverneur van West-Vlaanderen heeft zeggenschap over de uitbreiding. Groen roept de federale overheid dan ook op om meer druk uit te oefenen op Frankrijk om een open en constructieve dialoog te waarborgen.

Reactie van de gouverneur van West-Vlaanderen
Tijdens de provincieraad van januari 2025 verduidelijkte de gouverneur van West-Vlaanderen dat de provincie geen bevoegdheid heeft in deze materie, aangezien dit een federale aangelegenheid is. FANC houdt toezicht en controle, maar heeft geen invloed op de uitbreiding van de centrale.

De gouverneur benadrukte dat er een goede samenwerking bestaat tussen FANC en de Franse toezichthouder, met regelmatige kennisuitwisseling en gezamenlijke veiligheidsanalyses. Daarnaast wees hij op de bestaande radiologische noodplannen, waarin evacuatiemaatregelen en onthaalcentra voorzien zijn bij een incident. Hoewel West-Vlaanderen buiten de 20 km-straal voor verplichte jodiumtabletverdeling valt, worden inwoners aangemoedigd om deze preventief in huis te halen en zich in te schrijven op BE-Alert voor tijdige waarschuwingen.

Aangezien de werken aan de uitbreiding pas in 2031 starten en de reactoren operationeel worden tegen 2039, heeft België nog tijd om zich voor te bereiden. Groen dringt aan op een actieve rol van de federale overheid in dit dossier, met extra inspanningen op het vlak van preventie en overleg met de Franse autoriteiten.
Groen blijft zich inzetten voor maximale veiligheid en bescherming van de bevolking en roept de regering op om transparantie en preventie centraal te stellen in het nucleaire beleid.

Veerle Dejaeghere, Provincieraadslid