Groen roept provincie op om mee oplossing te zoeken voor Proper Strandlopers

02 Juli 2022

Groen roept provincie op om mee oplossing te zoeken voor Proper Strandlopers

Vandaag verscheen in verschillende kranten een noodkreet van de vrijwilligersorganisatie Proper Strandlopers. Zonder meer middelen om hun vrijwilligerswerking door een professional te laten coördineren, zien ze zich genoodzaakt om hun activiteiten terug te schroeven. Groen roept de provincie op om op korte termijn samen te zitten om mee een oplossing te zoeken. Als Vlaanderen vrijwilligers wil ondersteunen, kan ze best zo snel mogelijk het veto op invoeren van statiegeld laten vallen.

“De Proper Strandlopers zijn in enkele jaren tijd een onmisbare speler geworden in het aanpakken van zwervuil aan de kust”, legt provincieraadslid Herman Lodewyckx (Groen) uit. De organisatie telt 6.500 facebookleden en vierhonderd actieve vrijwilligers die dagelijks afval ruimen op de Belgische stranden en in de duinen. Het zou dus erg spijtig zijn dat er om financiële redenen een afbouw van de werking zou zijn. De provincie ondersteunt, via Westtoer, de Proper Strandlopers al met een bedrag van 12.500 euro. Dat zou kunnen opgetrokken worden, eventueel met een gelijkaardige bijdrage per kustgemeente. We roepen in elk geval de provincie op om op korte termijn een overleg te organiseren met de organisatie om een oplossing te zoeken. Mocht het werk dat deze vrijwilligers verzetten, via betaalde arbeid moeten gebeuren, dan zou dit een veelvoud kosten.”

De meest nuttige bijdrage van Vlaanderen zou statiegeld op drankverpakkingen zijn

Minister Zuhal Demier heeft laten weten dat er nog goed werkende organisaties zijn die zich inzetten voor de netheid van het openbaar domein, en dat het niet mogelijk is om deze allemaal financieel te ondersteunen. Herman Lodewyckx: “We begrijpen deze reactie, maar dat betekent niet dat Vlaanderen niets kan doen. Integendeel, mocht de Vlaamse regering het veto tegen het invoeren van statiegeld laten vallen, dan hebben deze vrijwilligers veel minder werk. Drankverpakkingen maken zo’n 35% van het zwerfvuilvolume uit. Dweilen doe je immers best met de kraan zo goed mogelijk dicht. Invoeren van statiegeld, dat zou pas een échte waardering zijn voor het vele opruimwerk dat vrijwilligers voor hun rekening nemen, aan de kust en elders.”

Herman Lodewyckx
Provincieraadslid