Groene pluim 2020: landbouw

05 Februari 2020

Groene pluim 2020: landbouw

Naar jaarlijkse gewoonte reikt de provincieraadsfractie van Groen een groene pluim uit op de provinciale nieuwjaarsreceptie van Groen, deze keer in Brugge.Thema dit jaar is landbouw. West-Vlaanderen is een landbouwprovincie. De uitdagingen in deze sector zijn groot. Volkomen terecht vormde dit het thema voor de rede van de gouverneur eind vorig jaar, en nu dus ook de inspiratie voor de provinciale groene pluim.

De 3 genomineerden waren:

Biobes (Beernem)
Biobes is een coöperatieve die een winkel met biologische groenten en fruit en ecologische producten uitbaat. Het initiatief werd geboren toen bioboerderijwinkel De Hogen Akker de deuren sloot. Een aantal klanten namen de activiteiten over in een vzw en later coöperatie. Er wordt zo veel mogelijk samengewerkt met lokale bioleveranciers. De winkel wordt onder andere draaiende gehouden door de coöperanten zelf en door psychiatrische patiënten die op die manier een zinvolle bezigheid hebben.

De Lochting (Roeselare-Izegem)
Vzw De Lochting is in West-Vlaanderen één van de pioniers in biolandbouw, en in de combinatie van ecologische en sociale doelstellingen. Het sociale economieproject ontstond in 1992, stelt ondertussen een 170-tal mensen tewerk en bewerkt 55 ha. De activiteiten werden in de loop van de jaren uitgebreid van telen van groenten en fruit naar ecologisch groenonderhoud, verpakken, leveren van fruit aan bedrijven en scholen, groentenpakketten, catering en vegetarische kookworkshops,...

Lokaalmarkt (diverse locaties)
Lokaalmarkt is als een moderne vorm van 'boerensupermarkt' gestart in Deerlijk, met als doel lokale landbouwers/producenten een leefbaarder inkomen te geven. Een centraal en modern betaalsysteem zorgt voor gebruiksgemak voor koper en verkoper. Er wordt voor een zo divers en lokaal mogelijk aanbod aan producten gezorgd: groenten, fruit, zuivel, brood, vlees, ambachtelijke producten, vis,... Een overdekte locatie, bijhorende bar en kinderanimatie zorgen voor een gezellige sfeer en zo voor meer klanten. Ondertussen zijn er ook Lokaalmarkten, al dan niet met een lokale partner, in Roeselare, Brugge en Kortrijk. Buiten West-Vlaanderen ook in Gent.

De leden mochten stemmen en De Lochting kwam als laureaat uit de bus.