Groen positief over kandidaatstellingen West-Vlaamse landschapsparken

23 September 2021

Groen positief over kandidaatstellingen West-Vlaamse landschapsparken

“Wel een gemiste kans voor Bulskampveld-Drongengoed” Het is dan toch gelukt: Provincie West-Vlaanderen diende op 15 september een kandidatuur in voor drie Vlaamse landschapsparken. Naast het Zwin en Bulskampveld bereikten ook de betrokken besturen rond de Westhoek een akkoord.

“Dat stemt ons natuurlijk enorm tevreden”, zegt Groen-provincieraadslid Veerle Dejaeghere. “Mocht die kandidaatstelling er niet gekomen zijn, zouden we dat zeker als een gemiste kans beschouwen. De natuur en het landschap in de Westhoek zijn uniek. Als er nu een erkenning volgt, ontvangt de streek een mooie subsidie om die prachtige natuur in stand te houden. Iets wat ook het toerisme in de streek zal stimuleren.”

En dat duwtje in de rug is welkom: “De Brexit en de Coronamaatregelen hebben voor een daling van het aantal bezoekers gezorgd”, weet Veerle Dejaeghere. “Onlangs was er nog een noodkreet van 40 toeristische ondernemers uit de Westhoek. Net nu er kansen zijn om het toerisme op te krikken, zou het erg vreemd zijn om die niet te grijpen.”

Bulskampveld-Drongengoed
Toch is er volgens de Groene fractie één gemiste opportuniteit: “Wij hadden graag een provinciegrensoverschrijdende aanvraag gezien voor Bulskampveld en Drongengoed”, geeft Veerle Dejaeghere toe. “Het zijn de twee grootste boscomplexen van West- en Oost-Vlaanderen. Ze lijken bijzonder goed op elkaar. Door ze met elkaar te verbinden, creëer je veel meer kansen voor de natuur en het landschap. Ook de lokale economie had er een boost door kunnen krijgen. Spijtig dus dat het niet gebeurd is.”

In gans Vlaanderen zijn er dertien kandidaat-landschapsparken. Een onafhankelijke jury zal uiteindelijk vijf aanvragen weerhouden. Die geselecteerde gebieden zullen een jaar lang een begeleidingstraject volgen. Uiteindelijk zullen er drie erkend worden als Vlaams Landschapspark (midden 2023). Die ontvangen de komende twintig jaar een subsidie van 613.000 euro per jaar.

 

Veerle Dejaeghere
provincieraadlid