Provincieraadslid Gerda Schotte: “Is een provinciaal gebouw rolstoeltoegankelijk? Communiceer dat dan duidelijk.”

03 November 2022

Provincieraadslid Gerda Schotte: “Is een provinciaal gebouw rolstoeltoegankelijk? Communiceer dat dan duidelijk.”

'Achteraf bleek dat er een rolstoelvriendelijke ingang was aan de achterkant...'

Heel wat provinciale gebouwen zijn rolstoeltoegankelijk, toch communiceren ze daar amper over. Waardoor minder mobiele bezoekers soms veel moeite doen om het gebouw via de reguliere ingang te betreden, terwijl er verderop een aangepaste ingang is. Dat kaart Groen West-Vlaanderen aan.

Brugs provincieraadslid Gerda Schotte ondervond het aan de levende lijve. Ze raakte geblesseerd tijdens een ongeval en gaat momenteel met krukken en een ondersteunende laars door het leven.

“Onlangs woonde ik een vergadering bij in het Streekhuis Noord-West-Vlaanderen, in Kasteel Tillegem. Omdat ik momenteel minder mobiel ben, raadpleegde ik eerst de website van het streekhuis. Maar daarop las ik niets over een aangepaste ingang”, begint Gerda Schotte haar verhaal.

“Toen ik aankwam bij het kasteel, loodste ik mezelf dus de trappen op, richting de reguliere ingang. Daar vernam ik dat de vergaderzaal zich niet op het gelijkvloers, maar op verdieping -1 bevond. Ik bedwong opnieuw de trappen en deed na afloop van de vergadering hetzelfde in omgekeerde richting. Achteraf bleek echter dat er een rolstoelvriendelijke ingang was aan de achterkant van het gebouw is, die rechtstreeks toegang biedt tot niveau -1.”

Een gemiste kans, vindt Gerda Schotte. “Beschikt een provinciaal gebouw over een rolstoeltoegankelijke ingang? Of zijn er binnen bijvoorbeeld liften voorzien? Communiceer dat dan op de website en voorzie een duidelijke signalisatie ter plaatse. Zo weten minder mobiele mensen meteen hoe ze een gebouw makkelijk én veilig kunnen betreden.”

Gerda Schotte, provincieraadslid Groen