Robin De Lille volgt Gerda Schotte op in de provincieraad

26 Januari 2023

Robin De Lille volgt Gerda Schotte op in de provincieraad

De Groene fractie in de West-Vlaamse provincieraad ziet er voortaan een beetje anders uit. Gerda Schotte nam vorige maand afscheid van de provinciale politiek. Voortaan zetelt Robin De Lille in haar plaats.

De Lille werd donderdag officieel geïnstalleerd als West-Vlaams provincieraadslid. Hij zal zich vooral toespitsen op de thema’s ruimtelijke ordening en economie. "Hoewel de provinciale bevoegdheden deze legislatuur sterk afnamen, zijn er toch nog heel wat hefbomen. Denk maar aan de provinciale domeinen, fiets- en wandelroutes, economie en ruimtelijke ordening. Met de PROCORO en de POM zetel ik meteen in twee organen die een directe impact kunnen hebben op onze Provincie”, reageert De Lille.

Eerste Groen-gemeenteraadslid in Middelkerke
De Lille is al enkele jaren actief bij Groen. In 2018 werd hij het eerste Groene gemeenteraadslid ooit in Middelkerke. Daar zette hij vooral in op beter openbaar vervoer en meer ondersteuning voor kwetsbare groepen. De Lille was ook al covoorzitter van Jong Groen Middenkust en voorzitter van Groen Noord-West-Vlaanderen.

Naast zijn politieke activiteiten is De Lille OKAN-leerkracht in KTA Brugge. Hij geeft er les in de onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers. In mei 2022 liet hij de politiek even achter zich. Hij fietste toen van België naar het oosten van Turkije, een rit van 7.000 kilometer. Nu neemt hij zijn engagement terug op.

"Ik kijk ernaar uit om samen te werken met een Groene fractie. Ondertussen heb ik al wat ervaring als raadslid. Maar in Middelkerke zat ik telkens alleen op de oppositiebanken. Daar komt nu verandering in. Het zal even wennen zijn aan de nieuwe omgeving, maar ik start met volle moed. Het is als trotse West-Vlaming een eer om in de Provincieraad te mogen zetelen", besluit De Lille.

Afscheid Gerda Schotte
Met de installatie van De Lille is het afscheid van Schotte als provincieraadslid rond. De Brugse zetelde tien jaar in de West-Vlaamse provincieraad, waarvan acht jaar als voorzitter van de Groene fractie.

“Ik blik heel tevreden terug op de afgelopen tien jaar”, zegt Schotte trots. “Een heleboel positieve dossiers raakten goedgekeurd. Denk maar aan de uitbreiding van de provinciale domeinen, de kunsttriënnale Beaufort … Het bewijs dat de raadsleden en ook de mensen van de administratie in West-Vlaanderen goed samenwerken.”

“Toch is er nog werk aan de winkel”, merkt Schotte kritisch op. “Toen ik als provincieraadslid begon, kaartte ik aan dat het ruimtelijk ordeningsbeleid vooral op harde bestemmingen en zelden op natuur focuste. En dat de Provincie te weinig maatregelen voor het klimaat nam. Tien jaar later is er aan die situatie amper iets veranderd. Gelukkig zal ook Robin De Lille voor Groen op die nagel blijven kloppen.”