Slechts één op vier provinciale gebouwen heeft zonnepanelen

16 Juni 2022

Slechts één op vier provinciale gebouwen heeft zonnepanelen

Slechts dertien gebouwen van de Provincie West-Vlaanderen wekken zelf groene elektriciteit op via fotovoltaïsche zonnepanelen, dat blijkt uit een schriftelijke vraag van provincieraadslid Maarten Tavernier (Groen). De partij dringt aan op een inhaalbeweging.

“In totaal gaat het om één vierde van alle provinciale gebouwen”, legt Maarten Tavernier uit. “Dat is veel te weinig. Zeker nu de energieprijzen alsmaar stijgen. Vanaf 1 juli 2022 zullen eigenaars van verschillende gebouwen de groene energie van hun zonnepanelen kunnen delen met andere vestigingen. Een extra argument, want dat maakt de panelen financieel en ecologisch nog interessanter.”

Veel onbenut potentieel
De zonnepanelen van de Provincie West-Vlaanderen zijn samen momenteel goed voor een vermogen van 470 kW. De site van het landbouwonderzoekscentrum Inagro loopt op kop, met een piekvermogen van 200 kW.

“Daartegenover zijn er zo’n 45 gebouwen waar geen zonnepanelen liggen”, merkt Maarten Tavernier op. “Op vier locaties is er een dossier in opmaak. Er zijn ook enkele gebouwen waar een onderhouds- en energieprestatiecontract loopt. Via die contracten duidt de Provincie een private partner aan die in die gebouwen voor energiebesparing moet zorgen. Dat zijn stappen in de goede richting. Maar er is nog veel onbenut potentieel.”

Groen stelt actieve screening voor
Hoe dat potentieel opgespoord kan worden? Groen doet een voorstel. “Je kunt zonne-energie niet overal toepassen. Op beschermde monumenten of gebouwen die bijna constant in de schaduw liggen, gaat dat bijvoorbeeld niet. Daarom zou er een actieve screening moeten gebeuren. Zo’n screening onderzoekt waar er mogelijkheden voor bijkomende zonnepanelen zijn. Denk aan de starterscentra voor bedrijven, waar nu nul panelen liggen. Een gemiste kans”, vindt Maarten Tavernier.

Energiedelen zorgt voor nog meer voordelen
Extra zonnepanelen zouden voor een besparing zorgen op de energiefactuur van de Provincie. En ze zouden haar ecologische voetafdruk verkleinen. “Het provinciebestuur is best een grote verbruiker”, weet Maarten Tavernier. “Het is dus sowieso een goed idee dat ze zelf meer groene energie zou produceren.”

“Vanaf 1 juli 2022 kunnen eigenaars van verschillende gebouwen trouwens de groene energie van hun zonnepanelen onderling delen. Een extra argument om te investeren in zonne-energie. Want dankzij die aanpassing loopt het provinciebestuur geen risico op (financieel) nadelige energie-overschotten”, voegt Maarten Tavernier nog toe. “Wanneer je ergens meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je die stroom voortaan virtueel verdelen onder andere vestigingen. In dit geval onder de andere provinciale gebouwen.”

Maarten Tavernier
Provincieraadslid, fractieleider Groen