Vlaams corona-geld naar privéjets op luchthaven Wevelgem: is dat nu de grootste prioriteit?

17 Juni 2020

Vlaams corona-geld naar privéjets op luchthaven Wevelgem: is dat nu de grootste prioriteit?

Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (OpenVLD) schuift de luchthaven van Wevelgem 300.000 euro toe om de gevolgen van de corona-crisis op te vangen. "Waren er nu echt geen grotere prioriteiten?" vragen Vlaams parlementslid voor Groen Jeremie Vaneeckhout en de groene gemeenteraadsleden Carlo De Winter (Wevelgem) en Matti Vandemaele (Kortrijk) zich af.

De manier waarop de minister haar steunpakket voor de regionale luchthavens bekend maakte was tenenkrullend: met een vlucht per privéjet van Zaventem naar Antwerpen, zowat 40 km in vogelvlucht. Alsof de minister geen besef heeft van de klimaatuitdagingen. Het was een demonstratievlucht van een bedrijf dat privévluchten aanbiedt zodat mensen deze zomer veilig op hun vakantiebestemming geraken, zonder angst voor volgepakte lijnvluchten.

"Ik gun iedereen zijn vakantie," stelt Jeremie Vaneeckhout, "maar gaan we in de nasleep van een ongekende gezondheidscrisis en in de aanloop van een serieuze economische crisis nu echt belastinggeld uitdelen aan de happy few die per privévliegtuig naar de Spaanse zon willen vliegen?" "Voor veel West-Vlamingen wordt het een zomer in eigen land, vaak zelfs in datzelfde kot waar ze de voorbije weken en maanden al gedisciplineerd vastzaten. Het vrijgekomen reisbudget zal het inkomensverlies en de duurdere prijzen voor essentiële zaken een beetje compenseren."

De subsidiëring van de zogenaamde zakenluchthaven van Kortrijk-Wevelgem is voor de groenen al langer een pijnpunt. "Naast de overlast die het vliegveld oplevert voor de omwonenden, is het ook een bodemloze put die jaar na jaar groter wordt. In 2018 draaide de luchthaven een half miljoen euro verlies," stelt Carlo De Winter vast. " En dat ondanks de milde schenkingen van het Vlaams Gewest, de provincie en Leiedal. Vorig jaar kreeg de luchthaven zo 12 miljoen euro belastinggeld toegeschoven. Met nu dus nog een extraatje van 300.000 euro waarmee er ongetwijfeld veel nuttiger zaken konden ondersteund worden," vult Matti Vandemaele aan. "En dat alles om gemiddeld 30 zakenreizigers per dag een rit van 35 km naar of vanuit Lesquin te besparen."

Net voor het corona-virus toesloeg moest minister Peeters op vraag van Jeremie Vaneeckhout nog toegeven dat er voor de luchthaven geen businessplan bestaat. "Sinds 2008 is het ook al decretaal verplicht dat de regionale luchthavens in Vlaanderen uitgebaat wordt een privaat bedrijf, maar niemand bleek tot nu toe zo gek om in zo'n onrendabel verhaal te stappen," hoorde hij. "En dus blijft de Vlaamse Regering er maar geld in pompen. Zodat we straks in onze privéjet veilig naar de zon kunnen vliegen..."

Jeremie Vaneeckhout - Vlaams Parlementslid