Groen heeft u welkom in nationaal park Bulskampveld

18 Mei 2019

Groen heeft u welkom in nationaal park Bulskampveld

Zeven wegen naar meer natuur: een nationaal park in elke provincie. Vorige week is gebleken hoe slecht het is gesteld met de biodiversiteit wereldwijd. Uit een rapport van het IPBES blijkt dat er een zesde extinctiegolf aan de gang is, die ernstige gevolgen heeft voor onze welvaart. Daarom komt Groen vandaag met een geïntegreerd plan dat de biodiversiteit in Vlaanderen moet beschermen.

Het plan moet onze ecosystemen in stand houden. Groen wil meteen aan de slag met een nieuwe boskaart, de betonstop versneld invoeren en 3.000 ha bos en natuur per jaar extra creëren. We pleiten onder meer voor groene lopers tussen natuurgebieden en een versnelde invoering van de betonstop.

Verder wil Groen ook in iedere provincie een nationaal park realiseren. 'We kunnen enorm veel maatschappelijke winst boeken door de kracht van de natuur voor ons te laten werken. Economie, tewerkstelling, gezondheid, water, erfgoed en toerisme winnen allemaal bij meer natuur. Natuur maakt mensen gezonder en creatiever, zorgt voor een omgeving waar het goed wonen is, zwengelt de economie en werkgelegenheid aan en is de goedkoopste bescherming tegen hittegolven en wateroverlast. Elke euro die we investeren in natuur verdient zichzelf vele malen terug. Maar daarvoor is het ongetwijfeld nodig om de stap te zetten van sterk versnipperde en kleine natuur naar grote robuuste natuurgebieden, onder meer in nationale parken, met een beschermde status. Momenteel heeft alleen Limburg een nationaal park. We zijn ervan overtuigd dat er ook in West-Vlaanderen zo'n nationaal park kan komen', vertelt Maarten Tavernier, provincieraadslid en eerste opvolger voor het Vlaams Parlement. Ook in de andere provincies wordt er de komende dagen een Nationaal Park voorgesteld, te beginnen in Mechelen, met kopstuk Kristof Calvo en Chris Steenwegen, topkandidaat in de provincie Antwerpen en voormalig directeur van Natuurpunt.

Groen stelt verder ook voor om beek- en riviervalleien te herstellen en overstromingsgebieden te creëren om wateroverlast te voorkomen, en om landbouwers te ondersteunen om bij voedselproductie zorg te dragen voor de natuur en het landschap. Deze maatregelen zijn niet alleen goed voor de biodiversiteit, het zijn ook gunstige maatregelen voor de strijd en bescherming tegen de klimaatverandering.

'Ook de West-Vlaming zal er wel bij varen. Als we onze plannen kunnen realiseren, heeft iedereen tegen 2030 een park of bos op wandelafstand. Dat is een rechtstreekse investering in de gezondheid van alle inwoners', besluit Maarten Tavernier.

Lees het volledig plan (pdf-bestand)

Maarten Tavernier